Campervan

Forumul iubitorilor de excursii si drumetii cu propriul campervan, cu rulota sau cortul
It is currently 07 Sep 2010 23:24

All times are UTC + 2 hours

Let’s Do It, Romania! Let’s Do It, Romania!
Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 
Author Message
 Post subject: Fiat Ducato lung si inalt,model '92
PostPosted: 06 Feb 2010 02:23 

Blog: View Blog (0)
Van / Campervan sau RV: Fiat-in curs de achizitionare
Residence City: Targu Mures
Country: Romania
Bine v-am regasit!Acesta este tipul de van pe care l-am ales pentru transformare:
Attachment:
Fiat Ducato 2.JPG
(imagine exemplificativa)
dar...
Microbuzul(pentru ca asta e la ora actuala)este 11+1 locuri,cu niste dezavantaje:taxe mari,itp periodice la 6 luni,asigurare pe masura.Ar exista varianta de transformare la 6+1 locuri si marfa,deci auto mixt.Nu stiu inca unde m-as incadra-adica autoturism,autoutilitara-ideal ar fi ca autoturism pentru ca as scapa de multe necazuri(itp dese,taxe mari si s-ar putea conduce cu "B"-ul.Nu l-as transforma definitiv in campervan pentru simplul motiv ca am nevoie de ceva versatil,pe care sa-l "transform" usor,economic si rapid in varianta pe care o doresc.Noi(eu,cel putin) nu ne permitem sa avem cate o masina pentru fiecare activitate pe care o desfasuram acum sau in viitor,deci trebuie impacata si capra si varza daca e posibil.Nu am zis inca nimic de pretul de achizitie al microbuzului:este pretul unei dacii 1310 bune.Am fost intrebat de multe persoane" si ce mai stai?".Ah am uitat:trebuie sa-i asigur si un loc de parcare in curte.Nu ar fi problema,curte am,e partial acoperita,dar fiind suprainaltat nu incape! :crazy2 Sa modific tot acoperisul?vreo 60 mp...Astept sfaturile si sugestiile voastre.Ar fi binevenite!Va multumesc!

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Profile E-mail  

Post subject: Re: Fiat Ducato lung si inalt,model '92
PostPosted: 06 Feb 2010 05:09 

Van / Campervan sau RV: Hymer B 644
Residence City: Bucuresti
Salut ! Am vazut ca Fiatul este in curs de achizitionare, si ma grabesc sa-ti spun cate ceva din propria-mi experienta.
Acum doi ani ma aflam in aceeasi situatie ca si tine, dar consultand acest forum am ajuns la concluzia ca o astfel de varianta nu ma avantajeaza deoarece:
1. Vanurile de ocazie, mai ales daca au fost folosite mult timp in Romania sunt deja deteriorate si prost întreţinute. In plus, au aparţinut de regulă unor firme care le-au folosit la maxim (mai ales astea de transport persoane folosite in exces in mediu rural) şi ai căror şoferi nu au avut grijă de ele. Majoritatea au motorul obosit, dar şi probleme de caroserie (tamponări, rugină, etc.).
2. Vanurile au şasiul înalt şi prin asta se pierde mult spaţiu, iar caroseria fiind din tablă de fier, îngreunează maşina şi in plus rugineşte repede. Chiar şi existenţa uşilor laterale de dimensiuni foarte mari şi a celor din spate incomodează amenajarea interioară, constituind în acelaşi timp (împreună cu geamurile din securit) o posibilă cale de efracţie pentru răufăcători;
3. Transformarea unui van în autorulotă presupune doua mari probleme :
- modificarea actelor, care incepe cu o cerere facuta la RAR, pentru a obtine "acordul prealabil", cu care un atelier "autorizat" va executa lucrarile necesare si va elibera dovada in baza careia RAR va da in final o omologare individuală ca "autorulota" aceasta fiind catalogata ca "autoturism"
- modificarea fizica a masinii este o munca titanica. Se incepe cu remedierea tuturor problemelor întâlnite la motor, tinichigerie, tracţiune, sisteme de frânare, etc. si se continua cu măsurători, schiţe, variante de amenajare interioară, căutare material necesar, calcule de preţ, etc. Lucrarile de termo-fono-hidro izolare, de instalatii apa (rece, calda, uzata), gaze, electrice (220V/12V), sanitare, si multe, multe altele (pe care banuiesc ca le stii) necesita multi bani, mult timp si multa munca.
4. Mare atentie la motor : daca este nonEuro, de la anul nu va mai putea circula niciunde, nici in Romania si nici in Europa, iar daca este Euro 1 vei putea circula numai in Romania.

Daca apreciezi utila si necesara o discutie directa pe aceasta tema, poti folosi ID-ul meu si mai vorbim pe mess. Pentru parerile altor colegi, poate ar fi bine sa mai adaugi : cilindreea si puterea motorului, km reali si cei afisati la bord, cati ani a fost folosit in Romania, daca a avut tamponari, cat de "versatil" sa fie, adica in cate variante vrei sa transformi vanul si care anume va fi cea de baza, etc. Dupa mine, nu este acelasi lucru sa transformi un microbuz de persoane intr-o autorulota cu care sa poti cara si marfa, sau sa transformi acelasi microbuz intr-o utilitara de marfa pe care uneori s-o folosesti ca autorulota.
Oricum, te rog sa ne tii la curent cu toate noutatile, dar si cu decizia ta. Sfatul meu final este :"Mai gandeste-te!"

Profile E-mail  

PostPosted: 06 Feb 2010 06:44 

Multumesc pentru promptitudine,Roco!
Intr-adevar,microbuzul a fost folosit ca si maxi taxi-nu mult timp,ce-i drept,si stim cu totii ce regim de exploatare au "suferit" masinile astea-dar nu imi e frica de eventualele probleme ce ar putea aparea pe viitor.
As fi vrut sa o folosesc in interes personal+marfa si doar ocazional ca si campervan,dar...esti sigur de faptul ca nu vor mai putea circula auto non euro de anul viitor?Poate ti se pare ca sunt picat de pe alta planeta la capitolul asta,dar sincer nu m-a interesat pana acum si nu stiu de reglementarile in vigoare.Asta e singurul motiv care m-ar face sa renunt la Fiat-ul cu pricina.Am sa incerc sa ma documentez in privinta asta.Daca ma poti ajuta cu niste link-uri referitoare la asta,multumesc anticipat.Nu ca nu te-as crede pe cuvant,dar sa ii pot arata si "vanzatorului" negru pe alb.Sau poate stie deja...
Multumesc inca o data! :hainoroc

Profile E-mail  

PostPosted: 06 Feb 2010 17:17 
Site Moderator

Van / Campervan sau RV: Mazda E2000 Campervan
Residence City: Bucuresti Tei
La mine a fost altfel.
Mazda initial a fost pentru marfa si apoi transformata in autoturism de 8+1 locuri asa cum este si in prezent scris in talon.
mazda este amenajata de 3 ani si niciodata, si au fost destule ocazii, nici politia si nici macar cei de la RAR nu au comentat modificarile aduse. Ba da, a fost vorba doar de un panou despartitor intre cabina si partea din spate si cei de la RAR m-au pus sa-l dau jos pentru a putea trece verificarea. Anul asta am avut montat un geam pe acel panou si nimeni nu a mai spus nimic, puteam sa vad prin retrovizor luneta si implicit aveam vizibilitate la mersul cu spatele.
Am fost oprit pe drum chiar si de cei ce fac control la microbuze si dupa ce s-au uitat inauntru si nu au vazut pe nimeni, au inteles ca masina este folosita in interes personal si m-au lasat in pace.
In afara tarii nu am fost si nu stiu daca acolo se va lua cineva de tine daca nu ai omologare.
Cu Mazda mea eu transport si marfa la tara, stalpi de fier, plasa de gard, ciment, etc. si nu am avut niciodata nici o problema.
In privinta greutatii suplimentare adaugata prin mobilier si dotari, nu trebuie sa-ti faci probleme deoarece motorul si suspensiile au fost calculate pentru incarcarea maxima. Din contra, daca ai greutatea mai mica s-ar putea sa scada aderenta si implicit tractiunea. Inainte de transformare, iarna, puneam doi saci cu nisip la mijloc pentru aderenta. Totul este sa echilibrezi cat mai bine incarcatura.
In principiu este bine ca tot ce faci sa faci in asa fel incat sa poti demonta ulterior mobilierul din interior, mai ales daca vrei sa-l menajezi atunci cand cari materiale sau daca pe viitor vrei sa revinzi masina.
Taxele ca masina de marfa sunt mai mari decat daca este autoturism de 8+1 locuri.
Nu te lasa descurajat, si spor la treaba. :mysterymachine
In privinta circulatiei auto non0euro din 2011 vezi cateva articole de pe net dar dupa cum spunea cineva, ar insemna sa se goleasca soselele din Romania si Bulgaria.
http://www.drive-test.ro/stiri/855/fara ... 11-ha.html
http://www.1001auto.ro/articol/313_1/Fa ... -2011.html
http://www.stiriauto.ro/articol/3758/Ma ... -din-2011/

Programul rabla este bun doar daca oamenii au bani (si ei nu prea mai au) pentru a cumpara masini noi.

Profile E-mail  

PostPosted: 06 Feb 2010 22:39 

Presupun ca deja ai citit pe net despre restricitiile non euro incepand cu 2011. Daca in Romania ai putea zice ca te mai strecori, in Europa nu exista nici o sansa. Dar, cred ca si in Romania se va strange surubul, deoarece cu lipsa de bani la buget, politia va fi obligata sa stea cu ochii pe non euro si sa dea amenzi, sa ridice taloane, etc. In plus, va trebui sa circuli fara ITP si fara RCA deoarece nici RAR-ul si nici celelalte unitati autorizate de el nu va mai efectua verificarea tehnica periodica si nici asiguratorii nu vor mai incheia polite de asigurare pentru non euro. Deci, cum am mai spus ... mai gandeste-te !

Profile E-mail  

PostPosted: 23 Feb 2010 23:46 

Ai luat vreo decizie ? In ce stadiu te afli ?

Profile E-mail  

PostPosted: 24 Feb 2010 19:27 

Bine v-am regasit!Am renuntat la "planul Ducato",cel putin deocamdata.La acel Ducato insa definitiv,data fiind nehotararea proprietarului actual:o vand pe bani,o dau la schimb +diferenta din partea ta(evident in favoarea lui).In afara de asta trebuia neavand cat D sau D1,ar fi trebuit sa o modific(sau sa sustin examenul pentru aceasta categorie),operatie posibila din cate am inteles la o singura firma din tara,contra unei "modice" sume de ~500 iepuroi! Si ar fi fost doar autovehicol mixt,6+1 locuri,deci nu autoturism 8+1...Am zis pas,nu s-a intalnit hotul cu prostul :fingercross si momentan stau la panda!Vorba aia:ce-i al meu e pus deoparte"! :wave: Sa auzim de bine!

Profile E-mail  

PostPosted: 24 Feb 2010 21:10 

Sunt convins ca nu ai sa regreti niciodata faptul ca ai renuntat la "acel Ducato" dar asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la "planul Ducato" ... Sa nu uitam ca motoarele Ducato incepand chiar cu Euro 1 (1992) apoi Euro 2 (1996) si chiar euro 3 (2001)
sunt foarte fiabile (nu si Euro 4) si in afara de schimbarea uleiului, filtrelor si a curelei de distributie, nu iti va da batai de cap pana spre un milion de Km. (daca este bine intretinut). Autorulota mea are un astfel de motor si sunt super multumit. De ce Ducato si nu altceva ? Iveco, Mercedes si VW au preturi putin mai mari la achizitionare (dar oarecum acceptabile), insa intretinerea acestor motoare este foarte scumpa, iar cand este vorba de piese de schimb te usuca (basca manopera) !!!
Si Ford ar putea fi pus in discutie, dar mie nu mi-a convenit ca are tractiunea pe spate ... Raman la parerea ca cel mai economicos motor (intretinere, piese de schimb si manopera) ramane Ducato, care este totusi un motor fiabil !
Daca stai mai bine cu banii, te poti orienta si catre motoarele cu intretinere mai scumpa, mentionate mai sus, fiind recunoscute pe plan mondial ca firme de top !!!
MULT SUCCES !!! ... si te asteptam cu noutati ...

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Profile E-mail  

Post new topic Reply to topic  [ 8 posts ] 

All times are UTC + 2 hours